A Csömöri szépség hiteles története

2014.07.16 14:45

Kati néni és a Csömöri szépség hiteles története:

 

Egyik tagtársunk nagyon szeretett volna Csömöri szépséget.  Kati nénit már 2 éve kereste, többször járt is Csömörön, valamilyen Mártinál is, a piacon is kérdezgetett, de semmi eredménye nem volt. 

Amikor a fehérvárcsurgói előadáson Andrea említette Kati nénit, kapott az alkalmon és megkérdezte, ha nem titok, akkor szeretné megtudni Kati néni teljes nevét.

Ezután nyomozni kezdett... Csömörön talált is egy hasonló nevű illetőt. Felhívta és szabadkozva megkérdezte, hogy nem ismeri-e Kati nénit. És lőn csoda, akivel beszélt az pont a férje volt!!!!  

Ezek után időpontot egyeztettek és 2014. 07. 12-én, szombaton meglátogattuk Kati nénit.

Kati néniről mindenki azt gondolta, hitte, hogy egy idős néni. Hát, vagy nagyon jól tartja magát, vagy nem annyira idős. Ugyan unokája is van már, egy aranyos kislány, aki végig ott volt mellettünk és figyelte, ahogy a nagymama beszél a leanderekről.

Szóval a kb. 60 év körüli Kati néni, nagyon kedvesen fogadott minket.

Elmesélte a Csömöri csoda hiteles történetét.

Egyébként több fajta leandere is van, nem sok, kb. 10 db, a fajtaneveket nem ismeri, de imádja őket. Mondanom sem kell, hogy az összes  2,5 m-es gyönyörű bokor, kivételt képez a „pezsgő szín”  (Angiolo pucci) a maga kis 170 centijével, ami genetikájából adódóan sem nő meg túl nagyra. Van egy „törpe dupla sárgája”, ami erősen hajaz a nevesített Oázis fajtára, de mintha egy kissé sötétebb sárga lenne és nem annyira vékony ágú, persze ez adódhat a tartási körülményekből is. A 15 éves bokor nem volt több 130 cm-nél, de széle-hossza egy. Kati néni azt mondta, nem győzi ritkítani, mert csak hozza az ágakat, de az istennek se akar magasra nőni. :)

Annak idején (1985) több darabot is kapott Amerikából egy rokon diplomatától, többek közt a Csömöri csodát (Kati néni csak "Csodának" hívja), ami a Dottore Attilio Ragioneri lehetett – így beazonosítva, utólag.

Van pl. egy, ami megszólalásig hasonlít Mrs Roeding-re (még az is lehet, hogy az), Kati néni őt pl. „Amerikásnak” hívja.

Egy szép telt bordója is van, ami az esők ellenére se dobálta le a bimbókat és a virágjának sem ártott nagyon. Kértük is, hogy szaporítson belőle. :)

Persze ez is kb. 2,5 m-es, nagy bokor. Van neki egy Lutheum Plenum óriás bokra is és egy piros, ami hasonlít az Emil Shaut-ra, de jobban kinyílik a virág és a pillái is nagyobbak.

Van egy magról kelt ciklámen (ő egyébként testvére a Csömöri szépségnek), és található még nála fehér, illetve szimpla sárga leander is.

 

A Csömöri szépség a Csömöri csoda magonca!

Az első évben jött egy magtok az Amerikából kapott Csodáján, úgy emlékszik karácsonykor vette le és a benne levő magokat január elsején mind egy szálig elvetette, csak úgy szórakozásból egy másik növény edényébe.

Ebből 4 db kelt ki. Mind másmilyen lett, és egyik sem hasonlított az anyukára. Egy ciklámen színűt tartott meg, mert olyan még nem volt neki, a többit pedig eladta, kivéve a Csömöri szépséget, ugyanis az már 6 éves volt, de még nem hozott virágot.

Már megígérte neki, hogy kidobja, amikor egyszer csak látta, hogy jön a virágja... és csak jött és jött!!!! Óriási buga lett rajta, és amikor meglátta milyen szép a virágja, akkor úgy döntött ezt megtartja. Ő "Szőlőfürtös szépségnek" nevezte, mert a virágok úgy jöttek rajta, mint egy szőlőfürtön. :) Így is árulta különböző piacokon, egészen addig, amíg Hámori Mariann és Heyek Andrea Leander oázis a teraszunkon című könyvben való megjelentetéséhez (2011) Kati néni beleegyezésével a Csömöri szépség nevet kapta.

Ekkor egyszer vetett magot, nincs is szándékában többet. Ugyan a természet játszik nála, mert a beton járda szegélyében, a kert egyik-másik szegletében kelnek ki magoncok néha, de semmi különös, a Csömöri Szépséghez hasonló eddig még nem született nála.

Az óriás leandereitől meg akar válni, kivéve a Csodát és a Szépséget.

Azt mondta, ezt a kettőt úgy viszik tőle, mint a cukrot. Persze csak akkor adja el őket, ha már virágzik, mert egyébként nem jelöl és az a biztos, ha már nyílik.

Igazi vidéki asszony, semmi fakszni, semmi pátyolgatás, dédelgetés a leandereinek.

Van ugyan egy kisebb üvegháza, az eső elől a kicsi virágos eladandókat oda menekíti be, de ennyi. Ami szaporulata van, azt viszi a piacra eladni.

Nem akar nagy vendégforgalmat, ezért:

Az Egyesület megállapodott Kati nénivel, hogy a rendeléseket összegyűjtjük, és egyben elhozzuk Tőle.

 

Aki szeretne EREDETI, a lelőhelyéről származó, biztosan beazonosított Csömöri szépséget, jelezze az Egyesület felé levélben a leanderegyesulet@gmail.com címen.

 

Természetesen Egyesületünk tagjai előnyt élveznek a sorban, de bárki jelezheti igényét, azt továbbítjuk Kati néninek.

Ennek a megoldásnak az eredetiség mellett az az előnye is van, hogy az igényeket felmérve készíti a szaporítványokat az Egyesületünknek.

Vissza