Ólomvirág (Plumbago auriculata)

 


mediterrán hangulatú kertek egyik csodás, különleges füzérvirágzatú kúszónövénye Dél-Afrikából származik.  Neve az ólomra utal, régen az ólommérgezés kezelésére használták.
 

Égszínkék - esetleg fehér - kecses virágait júniustól egészen októberig csodálhatjuk. Levele hosszúkás, közép-, vagy sötétzöld. Kúszónövény, ami támaszték mellett, metszéssel fácskává is alakítható, de cserépben is jól nevelhető. Ágai törékenyek, ezért lehetőleg szélvédett helyet igényel. Bátran lehet metszeni a dúsabb virágzás érdekében, vagy ha nem akarjuk felfuttatni. Támasztékra felfuttatva magassága elérheti a 2-3 métert is.

Íves hajtásai végén az égszínkék, leomló virágok  lenyűgöző látványt nyújtanak, nagyon szép és kontrasztos kiegészítői például a színpompás leandereknek, bougainvilleáknak.

Laza gömböt formázó ötszirmú csöves virágai az enyves csészéjük miatt ragacsosak, ezért nem tudnak lehullani, le kell csípni őket.

Októberben, a teleltetőbe való behordás előtt a hajtásokat vágjuk vissza felére. Ha van elég helyünk teleltetni, tavasszal is visszavághatjuk a visszaszáradt hajtásokat.

Gondozása:

·       Fényigény:

             Fényigényes, nyáron a szép és dús virágzás érdekében tartsuk teljes napon

·       Talajigény:

            Tápdús, jó vízáteresztő képességű, kissé savas kémhatású talajt igényel

·       Hőigény:

Nyáron teljes napot, télen lehetőleg világos, fagymentes helyen 5-10 oC-ot,biztosítsunk számára

·       Vízigény:

Nyáron bőven öntözzük és tápoldatozzuk, de a pangó vizet nem szereti. Az eső is károsíthatja a virágait. Október és április között minimális vizet igényel.

Kártevők:

Különösen a fiatal hajtásait károsíthatják a levéltetvek.

Szaporítása:

Áprilistól júliusig félfás dugványokkal, vagy gyökérsarjakkal szaporítható