Cserepek, tároló edények megfelelő megválasztása

 

 
Kis odafigyeléssel és a megfelelő tárolóedény, cserép megválasztásával olyan mediterrán hangulatú balkont vagy kertet varázsolhatunk otthonunkban, amely nem csak magunk, de növényeink számára is megfelelő életteret és fejlődést biztosíthat.
 
Tárolóedények, cserepek, dézsák kiválasztásánál fontos, hogy hova szánjuk és mit szeretnénk bele ültetni.
Ezen kívül még figyelembe kell vennünk az általunk ültetni kívánt  növény kifejlett végleges magasságát, habitusát és vízigényét. Fontos az is, hogy olyan megfelelő nagyságú cserepet válasszunk, amelyben a növény olyan gyökérrendszert tud fejleszteni, amellyel képes lesz az egészséges levélzet és virágzat kinevelésére.

Használhatunk szabványcserepeket, amiket könnyedén belehelyezhetünk egy szebb, tetszetősebb, környezetbe illő kaspóba vagy bármilyen más anyagból készült tartóedénybe.
A legtöbb cserép műanyagból és égetett agyagból készül, de ma már számos más anyagból is készül cserép, kaspó, dézsa és egyéb tartóedény.
 

Műanyag cserepek
Műanyagból készült cserepek és függőkosarak a legelterjedtebbek. Ezekből ma már gyártanak olyan jó minőségű fajtákat is, ami megszólalásig hasonlít az agyból készült cserepekhez többféle színben, formában és mintázattal.
A műanyag cserepek előnye, hogy olcsók, könnyűek és könnyen tisztíthatóak, a fagy sem tesz kárt bennük. Locsolás után a föld nem szárad ki hamar, ezáltal kevesebbet kell locsolnunk.
Locsolásnál jobban oda kell figyelni a lyukatlan aljú cserepeknél, hogy a pangó vizet elkerüljük. A lyukas aljúakat ajánlott cserépalátéttel használni, hogy a felesleges vizet a tálka felfogja. Ezt azért érdemes, mert a tálkában felgyűlt vizet a növény a későbbiekben hasznosítani tudja, ráadásul a sáros kifolyt vízzel nem koszoljuk a teraszunkat.
A műanyag cserép nem mindig a legstílusosabb megoldás, de egy kis ötletes festéssel, antikolással, vagy egyéb anyagok felvitelével kicsinosíthatjuk mediterrán hatásúvá varázsolhatjuk.
Hátránya, ha a vízkő kirakódik az aljára, oldalára, a cserépen fehéres sárgás elszíneződést eredményez, amely kissé elcsúfíthatja.

Ez is egy megoldás a műanyag cserepek eltakarására, illetve arra, hogy ne boruljanak fel a nagy lombozattal rendelkező növények.
 
Agyag cserepek
Az agyag cserepek mindenütt jól mutatnak. Jó vízelvezető és légáteresztő képességük van. Ebből adódóan locsoláskor gyorsan magába szívja a vizet, amit gyorsabban el is párologtat, mint a műanyag társaik.
Így közvetlenül agyagedénybe csak szárazság tűrő növényeket érdemes ültetni.
Pl.: muskátli, mediterrán fűszer és gyógynövények.
Ha mindenképpen ragaszkodunk az agyagedényünkhöz, akkor célszerűbb kaspóként használni más nagyobb vízigényű növényeknél.
Vásárlásakor érdemes és célszerű a fagyálló fajtát választanunk, ha ez nem lehetséges, akkor télire csomagoljuk be fóliába. Az agyagcserepek hátránya, hogy nehezen tisztíthatóak, a kórokozók megtelepedhetnek benne.

 
Üveggyapotból készült cserepek, tartóedények
Ma még nem igazán elterjedtek, pedig nagy előnyük, hogy könnyűek, de nagyon erősek, és tartósak. Fagyállóak, ezáltal jól szigetelik a növény gyökereit a hidegben.
 

Beton és kőedények, vázák
Változatos forma és díszítés jellemzi, tartós, de hátrányuk, hogy a súlyuk miatt nehezen mozgathatóak.
Műkő edények lassabban patinásodnak.(Gyorsabb patinásodást úgy érhetünk el, ha natúr joghurttal lekenjük)
 

Fa, vessző és fonott tartók
Általában nem közvetlenül ültetünk bele leginkább kaspóként, függőkosárként funkcionál. Ám a keményfából készült nagy dézsák, szögletes tartók elég masszívak ahhoz, hogy akár fát vagy bokrot neveljünk benne.
Fagyállóak, nyáron pedig megvédi a gyökérzetet a nagy melegtől.
Fadézsánk korhadását megakadályozhatjuk műanyag béléssel vagy a növények számára nem ártalmas fakezelő anyaggal. A fadézsát soha ne hagyjuk kiszáradni!


Kerámia, mázas cserepek, kaspók
Számos fénylő színben kaphatóak, sima felületüknek köszönhetően könnyen tisztán tartani.
Hátránya a beleültetett növény gyökérzete a sima felület miatt nem tud megtapadni, így, ha az edényünk felborul, akkor a növényünk földestől kifordul az edényből. Ráadásul elég sérülékeny a máz, ami könnyű lepattogást, csorbulást eredményezhet, ezért óvatosan mozgassuk. Az agyagcserepekkel ellentétben a mázas kerámiacserepek nem légáteresztőek, nem szívják magukba a vizet, így a locsolásnál jobban kell figyelnünk. Általában az aljukon sem található vízelvezető nyílás.

 
Horganyzott fémedények, kiegészítők
Leginkább modern környezetbe használjuk. Nyáron vigyázni kell, mert a felforrósodott fém miatt a gyökerek megéghetnek. Közvetlenül soha ne ültessünk bele semmit sem.
A fémből készült kiegészítőkkel (Pl. régi bádogkanna, bádogvödör, teáskanna) feldobhatjuk a teraszunkat, kertünket.

 

 

Szerző: Vadászné B. Zsuzsa (LilyOleander)