Ideális teleltetőhely választás

Hazánk fekvése, éghajlata felkínálja számunkra az évszakok csodáját, a természet körforgását:

„ Víg tavasz virághintő, koszorús nyár kalászdöntő, az ősz gyümölcsérlelő, a tél havat terelő.”

Őshonos növényeink jól viselik e változatosságot, évről-évre megújulnak: rügyeznek, virágoznak, termést hoznak, majd levetik ruhájukat, és téli álomba merülnek.

Dél-Európa éghajlata, ahonnan kedvenc dézsás növényeink érkeztek hozzánk évtizedekkel ezelőtt, nem ennyire szélsőséges, ugyan a nyár forró, de a leghűvösebb hónapban sem csökken a havi átlaghőmérséklet 4 oC alá. A nyári erős napsütés biztosított nálunk is, viszont télen nekünk kell megteremteni számukra a fagymentes helyiséget.

Az ideális teleltetőhely létfontosságú!

Mielőtt valaki beleszeretne a mediterrán növényekbe, és beszerzésük, gyűjtésük, szaporításuk mellett döntene, érdemes átgondolni, hogy tudja-e biztosítani a megfelelő körülményeket, hiszen a beszerzett, féltő gonddal nevelgetett növény csak akkor lesz hosszú életű és egészséges, pompázó szépség, ha megkap mindent, amire szüksége van.

Ennek egyik sarkalatos pontja a telelő helyiség, mely egy lakás, ház esetében, nem biztos, hogy rendelkezésre áll.

Milyen telelőhelyet nevezhetünk ideálisnak leandereink számára?

Legyen rajta legalább egy kicsi ablak, legyen fagymentes, de 8-10 foknál semmiképpen sem melegebb helyiség. Fontos a rendszeres szellőztetés, és a locsolás lehetősége.

• Ha a telelő túl világos, nagy ablakokkal rendelkezik, akkor előfordulhat, hogy a növény a pihenés időszakában is elkezd hajtani, elnyúlt, világoszöld hajtásokat hozni, melyek később sem erősödnek meg annyira, mint szabadban növekedő társaik. A nagy ablakfelületeken beérkező napfény felmelegíti a helyiséget, ami egyrészt az erős páraképződés, másrészt a magas hőmérséklet miatt a kártevők és a gombás fertőzések megjelenéséhez, elterjedéséhez vezethet.Ez vonatkozik a télikertekre, üvegházakra is. A nagy üvegfelületen át érkező napsütés túlságosan felmelegíti a benti levegőt. Ilyenkor megfelelő hűtésről, szellőztetésről kell gondoskodni. Fűtetlen, nagy üvegfelülettel rendelkező építmények erős napsütés esetében a nagy meleg, hosszantartó alacsony hőmérsékletek esetén pedig, a fagyveszély miatt nem ideálisak, a megfelelő szellőzést és a temperáló fűtést biztosítani kell. Ilyen építmények esetében érdemes ideiglenes szigetelést alkalmazni, mely a fényt is beengedi, pl. a légpárnás fólia több rétegben történő felhasználása az üvegfalak belső felületén.  Sajnos fűtés nélkül a szigetelés önmagában nem garantálja a növények túlélését.
  • A sötét ablaktalan pincék veszélye a nedvesség, mely a gombás fertőzések elterjedését okozhatja, itt fontos a rendszeres szellőztetés. A fényhiány leanderek esetében nem okoz problémát, szépen átvészelik a telet.
  • Fűtetlen, különálló épületben található garázs, szerszámoskamra esetén is javasolt a temperáló fűtés és a megerősített szigetelés. Vigyázni kell arra, hogy a nagyméretű ajtót fagyok esetén csak a legszükségesebb ideig tartsuk nyitva. Ha sokat éri a hideg levegő a növényt, érdemes bebugyolálni és hungarocellre állítani, fóliával védeni.
  • Társasházak lépcsőháza szigetelt ablakok esetén ideális lehet. Természetesen figyelembe kell venni a tűzrendészeti előírásokat, szabadon kell hagyni a menekülési útvonalakat.  Sok esetben fűtött a lépcsőház, ami a kártevők (atkák, pajzstetvek, levéltetvek) elszaporodásához vezethet. Emiatt egyáltalán nem javasolt a növények fűtött lakásban történő átteleltetése sem.

Ha mégsincs más megoldás, akkor fontos a rendszeres ellenőrzés, a kártevők         eltávolítása fürdetéssel. Permetezőszerek használata zárt térben veszélyes!

Sok esetben előfordul, hogy nem tudunk ideális körülményeket biztosítani a növényeinknek. Ilyenkor nézzünk szét rokonaink, ismerőseink környezetében, nincs-e egy egyébként üresen álló sarok a pincében, a garázsban, ahová beállíthatnánk a cserepeinket. A növényeink locsolása alkalmat teremt a barátság, rokoni kapcsolat rendszeres ápolására is.

Ha teljesen kifogytunk a lehetőségekből, érdemes körbenézni a környékbeli kertészeteknél, ugyanis több kertészet vállalja dézsás növények bértárolását. A szolgáltatás általában magában foglalja a növények gondozását, permetezését, tavaszi felkészítését is, természetesen ennek ára van, illetve az odaszállítás is problémát okozhat, de növényeinket pár hónapig biztos kezekben tudhatjuk.

A telelő hely előkészítése

Ha sikerült a birtokunkon belül kiválasztani a telelőhelyet, akkor nézzünk jól körül. Az ilyen helyiségek (garázs, pince, télikert) sokunknál a nem használt berendezési tárgyak, lomok, szerszámok, kerti bútorok, kerékpárok tároló helye. Az őszi lomtalanítást kihasználva érdemes megszabadulni a tényleg fölösleges, soha nem használt tárgyaktól. Rendrakás közben mérlegeljünk, egy régi könyvespolc ideális kis cserepes leanderek elhelyezésére, egy régi asztal tökéletes arra, hogy alá is, tetejére is növényeket tegyünk télire, igazi helytakarékos megoldás. A rendcsinálás után jöhet egy felmosás, szekrények áttörlése fertőtlenítőszerrel, és telelőhelyünk máris felkészülten várja a lakókat.

Egy ideális teleltető félszuterén garázs, tágas világos, fűtetlen, így kellően hűvös.

A cserepeket két szinten helyeztem el, asztalokon és alattuk. A locsolás csapra szerelt slaggal kényelmes, bár ekkora állománynál igencsak időigényes tevékenység. Egy téli szezonban azonban elegendő 3-4 alkalommal rászánni azt a pár órát.

A szögletes konténerek a kicsikkel (főleg magoncokkal) zárt ládákban (zöldséges láda, húsos tálca - nem olcsó megoldás), a kisebb cserepek hipermarketben fillérekért kiárustott rácsos zöldséges rekeszekben vannak. A ládás, rekeszes megoldás nemcsak a tárolás szempontjából praktikus, hanem a ki-be hordást is megkönnyíti.

A kicsik nálam a szabadban is a zárt ládákban vannak, míg a nagyobbacskák zöme a kertben is a rácsos rekeszekben sorakozik, ami ideális megoldás, nem borítja fel őket a szél. A tárolóládák, rekeszek sok fáradtságot és bosszúságot takarítanak meg. Sokan mondhatják, hogy viszont nem szépek. Persze néhány cseréppel rendelkező kertbarát növényei számára a szép agyag- vagy kerámiakaspókat ajánlom inkább, ami a virágok mellett külön színfoltja a kertnek, a mediterrán hangulat fokozására. A ládás megoldás a hasonszőrű megszállottaknak ideális, akik sajnálják kidobni a levágott hajtásokat, magtokokat...:))).

Készítette: Forgács Beáta